Svéd uborkasaláta
A kis veteményesünkbe igyekszem olyan zöldségeket vetni, amiket szeretünk fogyasztani. Bőtermő fajtákból nálunk a paradicsom és az uborka az abszolút favorit, ezeket télire is előszeretettel elrakom. Idén próbálkoztam még zöldbabbal, egyébként sikeresen.
Az uborkaszezon olyan jól sikerült, hogy a helyben komposztálásnak (ami jelen esetben azt jelenti, hogy a konyhai zöldhulladékot az ágyásokba szórom, hogy ott bomoljon le) köszönhetően az ágyásokban váratlan helyeken felbukkant egy-két tő uborka. Ez lehetne egy rossz tapasztalat is és csinálhatnám jövőre máshogy, de nem fogom! Annál nagyobb öröm nincs, amikor nem várt 3 kiló uborkát le tud szüretelni az ember. A szándékosan ültetett terméssel kiegészülve így összesen 4 kiló várta, hogy beteljesedjen egy nemesebb küldetésben és kamrapolcra kerüljön.
Az internet volt a megmentőm. Rábukkantam a svéd uborkasaláta receptre, amit egy kicsit átdolgoztam és most szeretném megosztani. Nem macerás (ha a gyalulást nem számoljuk) és tűzhelyet sem kell melegíteni. Mutatom, én hogy készítettem el!
Hozzávalók
4 kg uborka
3 gerezd fokhagyma
(1 kg vöröshagyma – én ezt kihagytam)
6 dl hideg víz
4 dl 20 %-os ecet
60 dkg cukor
8 dkg só
1 kiskanál nátrium-benzoát
(12 g mustármag – én ezt kihagytam)
Elkészítés
Az uborkát megmostam, héjjal együtt legyalultam. Vegyesen használtam a ,,nagylyukú sajtreszelőt" és a szeletelő oldalát a reszelőnek. Ha hagymát is teszünk bele, azt is le kell gyalulni. A fokhagymát megpucoltam és fokhagymanyomót használva hozzáadtam az uborkához.
Minden hozzávalót kimértem és hozzákevertem sorban a salátához. Egy napig állni hagytam, közben többször megkevertem. Üvegekbe tettem és jól lezártam. A tartósítónak köszönhetően nem volt szükség dunsztolásra, így mehetett a kamrapolcra.
Jó tartósítást és teli kamrapolcokat!
Szeretettel,
Kitti
