Mentaszörp

2025.10.10

Bár most ősz van, a mentaszörp pedig inkább nyári frissítőnek lenne a legjobb, mégis mindenkit arra bíztatok, hogy készítsen mentaszörpöt. A természet kincseit még ősszel is lehet hasznosítani, tartósítással pedig télen, amikor a testünknek a legjobban szüksége lesz a természetes támogatásra, jól fog jönni egy kis frissítő. Jégkocka nem feltétlen kell bele amúgy sem!

Én egy visszafogott mennyiséget készítettem, mert nem vagyunk nagy szörpfogyasztók.

Hozzávalók:

- 1 kisebb tál friss menta

- 2 bio citrom

- 1,5 liter víz

- 1 kg cukor

- 20 g citromsav

- fél kiskanál nátrium benzoát (a tartósítás miatt, de kihagyható)

Elkészítés:

A vízből és a cukorból szirupot főztem. Amikor a cukor felolvadt, a forrás megindult, a megtisztított, megmosott mentát beletettem és a tűzön hagytam 10 percig még rotyogni.

A szirupot ezután kihűtöttem teljesen és beletettem a citromsavat, a felkarikázott bio citromot és a nátrium benzoátot. Egy napra letakarva állni hagytam.

Másnap leszűrtem és üvegekbe töltöttem. Már nem dunsztoltam, a tartósítás a nátrium benzoát volt esetemben.

Tipp a tartósításra kicsit másképp: ha a nátrium benzoátot ki szeretnénk hagyni és másképp szeretnénk tartósítani, akkor a kihűlt sziruphoz hozzáadjuk a citromsavat és a felkarikázott citromokat, majd állni hagyjuk egy napig. Másnap szűrést követően felforraljuk a szörpöt és forrón üvegekbe töltjük. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Én biztosra mentem és tettem hozzá tartósítót.

Használjuk ki a természet ajándékait és alkossunk belőlük finomat még így ősszel is.

Szeretettel,

Kitti