Mentaszörp
Bár most ősz van, a mentaszörp pedig inkább nyári frissítőnek lenne a legjobb, mégis mindenkit arra bíztatok, hogy készítsen mentaszörpöt. A természet kincseit még ősszel is lehet hasznosítani, tartósítással pedig télen, amikor a testünknek a legjobban szüksége lesz a természetes támogatásra, jól fog jönni egy kis frissítő. Jégkocka nem feltétlen kell bele amúgy sem!
Én egy visszafogott mennyiséget készítettem, mert nem vagyunk nagy szörpfogyasztók.
Hozzávalók:
- 1 kisebb tál friss menta
- 2 bio citrom
- 1,5 liter víz
- 1 kg cukor
- 20 g citromsav
- fél kiskanál nátrium benzoát (a tartósítás miatt, de kihagyható)
Elkészítés:
A vízből és a cukorból szirupot főztem. Amikor a cukor felolvadt, a forrás megindult, a megtisztított, megmosott mentát beletettem és a tűzön hagytam 10 percig még rotyogni.
A szirupot ezután kihűtöttem teljesen és beletettem a citromsavat, a felkarikázott bio citromot és a nátrium benzoátot. Egy napra letakarva állni hagytam.
Másnap leszűrtem és üvegekbe töltöttem. Már nem dunsztoltam, a tartósítás a nátrium benzoát volt esetemben.
Tipp a tartósításra kicsit másképp: ha a nátrium benzoátot ki szeretnénk hagyni és másképp szeretnénk tartósítani, akkor a kihűlt sziruphoz hozzáadjuk a citromsavat és a felkarikázott citromokat, majd állni hagyjuk egy napig. Másnap szűrést követően felforraljuk a szörpöt és forrón üvegekbe töltjük. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Én biztosra mentem és tettem hozzá tartósítót.
Használjuk ki a természet ajándékait és alkossunk belőlük finomat még így ősszel is.
Szeretettel,
Kitti
