Citromfűszörp
Citromfű szörp recept
Számomra a citromfű az egyik legkedvesebb gyógynövény. Szeretem az ízét, az illatát és a hatását is. Gyakran fogyasztjuk teaként nyugtató hatása miatt, de most valami újat szerettem volna kipróbálni. Szörp készült még így ősszel, az utolsó pillanatban. Mindenkit bátorítani tudok, hogy próbálja ki, mert az elkészítése egyszerű és gyors.

Hozzávalók:
1 kisebb tál friss citromfű
2 bio citrom
1,5 liter víz
1 kg cukor
20 g citromsav
fél kiskanál nátrium benzoát (a tartósítás miatt, de kihagyható)
Elkészítés:
A vízből és a cukorból szirupot főztem. Amikor a cukor felolvadt, a forrás megindult, a megtisztított, megmosott citromfüvet beletettem és főztem még 10 percig.
A szirupot ezután kihűtöttem teljesen és beletettem a citromsavat, a felkarikázott bio citromot és a nátrium benzoátot. Egy napra letakarva állni hagytam.
Másnap leszűrtem és üvegekbe töltöttem. Már nem dunsztoltam, a tartósítás a nátrium benzoát volt esetemben.
Tipp a tartósításra kicsit másképp: ha a nátrium benzoátot ki szeretnénk hagyni és másképp szeretnénk módosítani, akkor a kihűlt sziruphoz hozzáadjuk a citromsavat és a felkarikázott citromokat, majd állni hagyjuk egy napig. Másnap szűrést követően felforraljuk a szörpöt és forrón üvegekbe töltjük. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Én biztosra mentem és tettem hozzá tartósítót.
Szeretettel,
Kitti
